een geweldige dag weg dag

 

We bedanken iedereen die op de een of andere manier bijgedragen heeft aan het succes van deze dag: de vele vrijwilligers, de deelnemers aan de fietsdemonstratie, de bezoekers van het middagprogramma, de sprekers in de Kargadoor, de stadsdichters en muzikanten in de werfkelder, de panelleden bij het rondetafelgesprek, de mensen achter de schermen die alles in goede banen hebben geleid en hebben voorbereid. Dank, dank dank!
Onderstaand een kort verslag en een fraai fotoverslag met foto’s van Rob Huibers en De Kargadoor.
Fietsdemonstratie

Zondag 4 november 2018 vond de DAG WEG DAG plaats in het centrum van Utrecht. Tegen elf uur verzamelden honderden protesterende fietsers op het Domplein. Daar werden ze voorzien van papieren hesjes waarop ze hun protestteksten konden schrijven voordat ze op pad gingen voor een tocht door de stad die hoofdzakelijk over de singels ging. Eindpunt was de Neude, waar de demonstranten toegesproken werden en muzikaal onthaald werden door een swingend Tutti Saxi. De honderden demonstranten boden een indrukwekkend gezicht, waar ook de plaatselijke én landelijke pers oog voor had.

 

’s Middags stonden er verschillende activiteiten op het programma die ook goed bezocht werden: in de Kargadoor waren er vier achtereenvolgende lezingen over alternatieven en in de werfkelder van de Kargadoor traden vier Stadsdichters op met o.a de gedichten die ze speciaal voor DAG WEG DAG geschreven hadden (zie ook poëziekaarten van Het Utrechtse Stadsdichtersgilde). Het Milieucentrum was ingericht als pop-up museum met veel materiaal uit de tijd van de eerste protesten in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Verder ook een expo over de parallel tussen de stadsvernieuwing en singeldemping in Utrecht en de aanleg en verbreding van de A27.

In BAK vond aan het eind van de middag een rondetafelgesprek plaats met verkeersdeskundige Arie Bleijenberg, GroenLinks Tweede Kamerlid Suzanne Kröger, CDA-gemeenteraadslid Sander van Waveren en Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit bij Milieudefensie. Debatdame Elisabeth van den Hoogen leidde het gesprek in goede banen. Het inhoudelijke verslag vind je hier: Rondetafelgesprek 4 november.

Voordat de vier panelleden aan het woord kwamen, droeg gildemeester Onno Kosters van het Stadsdichtersgilde drie gedichten voor, waaronder het stadsgedicht dat hij speciaal voor deze dag geschreven had. KRU-lid Jan Morren verzorgde de inhoudelijke inleiding bij het rondetafelgesprek en stadsdichter Alexis de Roode sloot de bijeenkomst in stijl af met het gedicht dat hij voor deze dag geschreven had.

Nederland staat stil

 

Dit plan is 10 jaar oud en – met de kennis van nu, het klimaatakkoord  en de alternatieven die razendsnel opkomen – volkomen ouderwets.

EN BOVENDIEN: GEEN OPLOSSING VOOR DE FILE.

 

Wij willen vooruit!

Wij zijn vóór een bereikbare stad, vóór een schone lucht!

Wij stellen voor:
VERBOUW DE WEG VAN 10 RIJSTROKEN NU, NAAR 2X6 rijstroken – IN PLAATS VAN 2X7 –  met een MAXIMUM SNELHEID VAN 80 KM/u.

AMELISWEERD BLIJFT DAN BEHOUDEN, ER SNEUVELEN VEEL MINDER BOMEN EN BOVENDIEN IS 80 KM/u VEEL BETER VOOR DE LUCHTKWALITEIT.

 

investeer in duurzame mobiliteit. bijvoorbeeld in een fijnmaziger ov-netwerk of in betere (snel-)fietsverbindingen. investeringen die bijdragen aan een gezonde stad en een beter klimaat.
Het is nu of nooit!
kom je met ons in actie?

de campagne wordt gesteund door onder andere:

De klopvaart

Het Groene Dak

Share This