dag weg dag – lezingen – kargadoor

kargadoor
Oudegracht 36
 
grote zaal

13:30 we all wheel
14:00 de reisbeweging
14:30 de luchtwachters
15:00 Regionale Klimaattafel Mobiliteit U10

Dat de verbreding geen goede oplossing is voor de files, is onderhand wel duidelijk. Maar wat dan wel? 

Mobiliteit is complex. Voor duurzamer omgaan met mobiliteit is dus ook niet één oplossing de juiste, maar een mix van verschillende alternatieven.

Kom luisteren en laat je inspireren door vier sprekers die je kort kennis laten maken met wat volgens hen een vormen van mobiliteit zijn die onze regio schoner, gezonder en bereikbaarder kunnen maken.  

 

Het tijdperk van de flexibiliteit.

13:30 – We All Wheel
Jacoba van Gastel

Jacoba van Gastel is de oprichter van We All Wheel: een platform voor individuele elektrische vervoersmiddelen: Iwheels. 
We All Wheel vergelijkt Iwheels, daagt steden uit om ‘the last mile’ te verbeteren en deelt ervaringen over (verkeers-)veiligheid met fabrikanten en overheden, zodat regelgeving daarop beter aansluit.  Zo bouwen ze aan een community voor een schone en stille stad vol beweging en fun.
Benieuwd hoe Iwheels meer flexibiliteit in jouw reisgedrag brengen? Of welke Iwheel bij jou past? Of heb je vragen over met welk voertuig je op de weg, het fietspad of de stoep mag? Kom naar deze presentatie en stel je vragen aan Jacoba. 
Duurzaam reizen is een kwestie van ervaren.

14:00 – De Reisbeweging
Naard Hermans

De Reisbeweging organiseert gedragscampagnes om mensen anders dan de fossiele auto te laten rijden. Het meedoen aan een wedstrijd van een maand, met de uitdaging om zo duurzaam mogelijk te reizen, is een hele goede manier om alternatieven uit te proberen. Want als je het een keer doet dan merk je; is het iets voor mij, past het ook binnen mijn gezinsleven of kan het voor mijn woon-werk reizen? En dan blijkt voor veel deelnemers, dat er opties zijn die hen beter bevalt dan altijd de auto. Dat is gedragsverandering. Dit levert direct resultaat op, minder uitstoot, minder auto’s op de weg en gezondere reizigers.
Wil je zelf aan de slag met jouw werkgever of buurt om duurzamer te reizen?
Naard Hermans van De Reisbeweging zal vertellen over de ervaringen van deelnemers die hebben meegedaan aan zo’n gedragscampagne. Stel je vragen tijdens deze presentatie. 
Schonere lucht in Utrecht kost ons 1 minuut. 

14:30 – Ben Slijkhuis (De Luchtwachters)

Hoewel je het misschien niet altijd iets van merkt, heeft de luchtkwaliteit grote invloed op ons leven. Op sommige plekken in Nederland is deze zo slecht, dat de impact ervan op onze longen gelijk is aan twee pakjes sigaretten roken per week.

Autoverkeer heeft een grote invloed op de luchtkwaliteit. Niet alleen de uitlaatgassen, maar ook de slijtage van banden (vooral bij remmen) zorgt voor veel fijnstof in de lucht.

Foto: Rob Huibers

Een van de oplossingen? Die kost ons slechts 1 minuut en draagt naast schone lucht, ook bij aan betere doorstroming en meer veiligheid. Benieuwd? Kom naar deze presentatie!
Regionale Klimaattafel voor mobiliteit in de Utrechtse regio U10

15:00 Jan Korff de Gidts
(Kracht van Utrecht-initiatief)

Het kabinet wil in 2030 de uitstoot van CO2 met de helft verminderd hebben. Autoverkeer veroorzaakt wel enorm veel CO2, OV veel minder, de fiets: 0!
De landelijk Klimaattafel voor Mobiliteit heeft onvoldoende opgeleverd. Nu zijn de regio’s aan zet. 12 burgers hebben de Regionale Klimaattafel voor Mobiliteit in de Utrechtse regio U10 opgericht.
We gaan de overheid een handje helpen, door te onderzoeken en te presenteren wat de kansen zijn om de CO2-emissies voor mobiliteit in de Utrechtse regio te verkleinen. 

verder op het programma op 4 november